Doelstelling

Crazy Limit de la Rouquine

Onze doelstelling is het fokken van een gezonde, sociale, temperamentvolle, werklustige, stabiele en atletische hond. Een complete hond die geschikt is om in diverse takken van hondensport goed te functioneren. Een hond die beschikt over de juiste driften en daarnaast ook in en om het huis in staat is normaal sociaal gedrag te laten zien. Wij gebruiken hiervoor Tervuerense herders rechtstreeks uit, of afstammend van bekende Mechelse herder werklijnen. (uitleg hierover onderaan deze pagina)

Wij geven de door ons gefokte pups een zo goed mogelijke basis mee. Pupjes groeien op in huis te midden van kinderen, andere honden, katten en papegaaien. In het nest wordt hen een verrijkte omgeving aangeboden met diverse speel mogelijkheden. Vanaf de leeftijd van ca. 6 weken nemen wij ze dagelijks mee naar afwisselende plekken. Ook maken de pups kennis met zo veel mogelijk verschillende mensen en andere honden.
In het nest zorgen wij voor een ondergrond waarop de pups niet uitglijden zodat hun gewrichten optimaal de kans krijgen zich goed te ontwikkelen. Onze honden worden gevoerd met vers vlees voor een optimale spieropbouw. Belgische herders zijn zeer actieve honden, die het liefst hun baas de hele dag in de gaten houden, dit houdt in dat de hond de neiging heeft om de hele dag achter U aan te lopen om zeker te weten dat hij/zij niets mist. Ze zijn bijna onvermoeibaar en kunnen dan ook een half uurtje na een lange wandeling weer vol met frisse moed klaar staan voor een volgend rondje bos.

Puppy

Het moge duidelijk zijn dat deze honden niet geschikt zijn voor mensen met weinig tijd. Als een belgische herder geen voldoende beweging krijgt kan het een vervelende drammerige hond worden. Bij een inconsequente opvoeding kan de hond de neiging hebben de leiding in huis over te nemen en het is dan ook zeker aan te raden om een aantal gedrag- en gehoorzaamheidcursussen met de hond te doen.
Vulcan de la Rouquine


De honden zijn gemiddeld genomen zeer geschikt voor onder anderen behendigheid, flyball, G&G en IPO trainingen. Zij vinden het heerlijk om met de baas aan het werk te kunnen. Belgische herders zijn gemiddeld genomen felle verdedigers van huis en haard, pas als de baas het goed lijkt te vinden kan de "indringer" aan een nader onderzoek onderworpen worden. Is de baas niet thuis dan zal huis en haard fanatiek verdedigd worden. Onze honden zijn, vanwege de voor tervuerense herders bijzondere afstamming, over het algemeen zeer vrij en zelfs overspontaan naar bezoekers, zij zijn zeer aanhankelijk en zitten het liefst met hun hele grote lijf op schoot. Het moge duidelijk zijn dat dit type honden een baas nodig heeft die stevig in de schoenen staat en bereid is actief met de hond bezig te zijn. Het is zeker geen hond waar je ondoordacht aan moet beginnen, maar kies je ervoor en heb je de tijd, dan zijn het gouden kameraden die tot op hoge leeftijd actief kunnen blijven.

 

Tervueren uit Mechelaar?

Een Tervuerense herder, gefokt uit 100% Mechelse herders. Het blijkt dat veel mensen niet begrijpen hoe dat in elkaar zit. Graag zou ik door middel van dit artikel wat duidelijkheid willen verschaffen. Sporadisch komt het voor dat er in een nest Mechelse herders een langharige pup zit. Dit valt goed te verklaren uit het feit dat de variëteiten van de Belgische herder vroeger gewoon door elkaar gefokt werden. Het is immers één ras en al naar gelang de haarkleur en vachtstructuur werd de hond ingedeeld als Mechelaar, Groenendaeler, Tervuerenaar of Laekense herder. Nu zijn variëteits kruisingen niet meer toegestaan, maar het gemengde erfgoed is bij de variëteiten nog wel aanwezig. De erffaktor voor langhaar is recessief, d.w.z. dat deze alleen tot uiting kan komen als er geen faktor voor korthaar aanwezig is. Menig Mechelse herder draagt deze faktor voor langhaar onzichtbaar bij zich. Wanneer twee van deze honden met elkaar gekruist worden, is er theoretisch een kans van 25% op een langhaar. (Voor de liefhebbers van erfelijkheid, dit is de tweede wet van Mendel, Aa x Aa geeft 25% homozygoot korthaar. 50% heterozygoot korthaar en 25 % homozygoot langhaar). We kennen dit verschijnsel ook bij bijv. de Duitse herders, zo af en toe zit er een langharige Duitse Herder in het nest. Bij de Duitse Herders is dit qua rasstanddaard ongewenst, bij de Belgische herder is het geen probleem omdat een langharige, rossiggekleurde Belgische herder als een Tervuerenaar beschouwd kan worden, we hebben het namelijk nog steeds over één ras.. Door deze langharige Mechelse herdershonden als Tervuerenaars te laten registreren, ontstaat de mogelijkheid om een stam Tervuerens te fokken met een geheel andere bloedlijn. Verbreding van de fokbasis dus, iets wat ten goede komt van elk ras. Bepaalde werkhondeneigenschappen die bij de Tervuerense herder niet meer volop aanwezig zijn, kunnen zo, zonder een variëteitskruising toe te passen, in het huidige Tervueren bestand worden ingebracht. Mechelse herder liefhebbers hoeven niet bang te zijn voor negatieve effekten voor hun variëteit. Tervuerenbloed kan niet in hun foklijnen terugkomen omdat het onmogelijk is dat er uit twee langharen een korthaar (= Mechelaar) geboren wordt, langhaar is altijd dubbel recessief. Door langharige Mechelse herder puppen te laten registreren als Tervueren i.p.v. als Mechelaar kan men een bijdrage leveren tot verbetering van het huidige Tervuerenbestand. Er zijn nu in Nederland een paar fokkers die er naar streven langharige Belgische herders te fokken die geschikt moeten zijn voor o.a. de africhting. Hiervoor gebruiken ze honden afkomstig uit pure werkhondenlijnen van Mechelse herders. De resultaten zijn veelbelovend, de honden hebben merendeels de juiste werkaanleg en, hoewel geen showkwaliteit , zijn het zonder meer qua uiterlijk Tervuerense herders. Hopelijk blijft de belangstelling voor deze honden groeien en zien we op de NVBH africhtingskampioenschappen in de toekomst vaker een langharige Belg.

JW Bout tel: +31(0)516 512244